mandag 20. oktober 2008

Photo Story 3 og Fronter i skolen.

Jeg hadde lyst til å prøve å publisere et forsøk jeg gjorde med PhotoStory3 for windows. Jeg fant denne versonen av programmet, da jeg surfet litt rundt på Fronter-rommet til 6.trinn ved Løpsmark skole. Fronter ble innført på skolen i løpet av skoleåret 2007/2008 - det året jeg var hjemme i permisjon med min nå ett år gamle datter. Jeg har prøvd å gjøre meg kjent med fronter som ressurs, etter at jeg kom tilbake som lærer i skolen igjen.

Fronter har så langt vist seg å kunne brukes som:

  • en kommunikasjonsarena mot elever og deres foresatte - et sted å legge ut informasjon, lenker og ukeplaner.
  • et sted elever kan lagre sitne uferdige og ferdige dokument, for å hente det opp hvor de enn måtte befinne seg, og jobbe videre med dem eller skrive dem ut. Fortrinnsvis hjemme eller på skolen.
  • et sted de kan levere oppgaver i egne mapper - for vurdering innen gitte tidsfrister.
  • et sted lærer kan vurdere og gi tilbakemelding til elevers innleveringer.
  • gruppeoppgaver.
  • ukesluttprøver eller andre tester lærer velger å lage enten som en læringsarena eller sluttvurdering. Med det mener jeg at man kan begrense tilgang sllik at elever gjør prøven enten en gang eller så mange han/ hun vil.

Der er sikkert flere muligheter, men jeg har ikke kommet lengre i utforskingen av dette noe nye medium for meg. Videre ser jeg at Fronter er et godt egnet til å drive med prosessorientert skriving. Det legges opp til at lærer/ veileder skal kunne rette, kommentere og/ eller hake av for godkjent, på god vei , ikke godkjent, ikke levert eller ikke evaluert. Haker man av for På god vei, er det viktig at kommentaren gir noen pekere eller spørsmål eleven kan jobbe videre med for å forbedre teksten/ oppgaven. Videre kan man jo opprette et forum hvor elevene får vist frem det de har produsert til de andre elevene, i et senere stadium av prosessen. Dermed åpner man for læring av andres produkter, på en noe mer ufarlig måte enn ved muntlig fremføring i klassen. En muntlig fremføring kan jo være noe man gjør som avslutning på et slikt arbeide.

Det blir spennende å jobbe med Fronter fremover og jeg gleder meg enormt. Jeg ser a jeg enda er litt feig da dette er nytt for meg, men regner med at jeg lærer underveis. Skolen er i alle fall i gang med mappevurdering, og det er ikke dårlig bare det. Så får vi håpe at lite datakyndige lærere også tør å ta Fronter i bruk på sine trinn. Det er ikke nok med 4 timers kursing ved skoleårets start. Det er gjennom bruk og veiledning vi lærer - lærere som elever!

søndag 19. oktober 2008




Last ned Photo Story3 eller noe annet...




Her fant jeg også ScreenHunter 5.0 og Photo Story 3 for windows. Jeg har lagt til denne siden, som min mann tipset meg om, som favoritt. Programmene som passer til det du søker etter, listes opp og det programmet med best rangering, topper listen. Rangeringen er i form av stjerner og blir gjort av brukerne selv - vil du rangere er det bare å klikke på stjernene og du er klar. Nedlastingen er enkel - trykk på knappen for nedlasting. Så enkelt a selv bestemor kan klare det


(som dere ser, har jeg brukt Screen Hunter her - he he)
Hadde lyst til å legge ut mitt lille forsøk på Photo Story3 her, men hvordan gjør man det?


tirsdag 14. oktober 2008

Spriket mellom teorien og den virkelig verden

Jeg er frustrert. Ja, det er ikke første gang jeg som lærer har vært det i forbindelse med datamaskinener på skolen. Virkeligheten er aldri som teorien.
Vi jobber mye med ulike studieteknikker i 6. og har allerede brukt tankekart på flere måter. Jeg prøvde å installere et program på en av skolens stasjonære elevmaskiner og lærte at det er det bare administrator som får gjøre. Så tok jeg kontakt med administrator og ba om å få lastet ned Cmap og Amis (et program som leser lydbøker), på trinnets to maskiner og 3 grupperomsmaskiner. Det er nå mer enn 3 uker siden. Jeg får beskjed om at det skjer når det blir tid til det..?
Som lærer i barneskolen har man ikke tid - det er noe man må ta seg, og gjerne på ettermiddagene.
I mellomtiden har våre spesialelever fått det på sine maskiner - de aller fleste i alle fall. Så er det ikke halvgærnt alikevel.
Som lærer i barneskolen - i den virkelig verden og ikke i teorien - må man ikke være for utålmodig. Vi vet at ting tar tid. Vi vet også at vi må slite med gammelt og utrangert utstyr i mang år fremover og at ikt-ansvarlig har en alt for liten post i forhold til behovet.
På årets foreldremøter sto rektor og inspektør forran foreldrene og fortalte at vi var kommet forbi den tiden i utvikling hvor utstyret hemmet oss mer enn det var til nytte. Da 6. trinnet skulle ha foreldremøte var det ingen som hadde administrator-tilgang på prosjektoren. Vi måtte gi opp og ty til overheadprosjektoren. Kanskje er ikke baloptikomet fullstendig historie heller..