Jeg hadde lyst til å prøve å publisere et forsøk jeg gjorde med PhotoStory3 for windows. Jeg fant denne versonen av programmet, da jeg surfet litt rundt på Fronter-rommet til 6.trinn ved Løpsmark skole. Fronter ble innført på skolen i løpet av skoleåret 2007/2008 - det året jeg var hjemme i permisjon med min nå ett år gamle datter. Jeg har prøvd å gjøre meg kjent med fronter som ressurs, etter at jeg kom tilbake som lærer i skolen igjen.
Fronter har så langt vist seg å kunne brukes som:
- en kommunikasjonsarena mot elever og deres foresatte - et sted å legge ut informasjon, lenker og ukeplaner.
- et sted elever kan lagre sitne uferdige og ferdige dokument, for å hente det opp hvor de enn måtte befinne seg, og jobbe videre med dem eller skrive dem ut. Fortrinnsvis hjemme eller på skolen.
- et sted de kan levere oppgaver i egne mapper - for vurdering innen gitte tidsfrister.
- et sted lærer kan vurdere og gi tilbakemelding til elevers innleveringer.
- gruppeoppgaver.
- ukesluttprøver eller andre tester lærer velger å lage enten som en læringsarena eller sluttvurdering. Med det mener jeg at man kan begrense tilgang sllik at elever gjør prøven enten en gang eller så mange han/ hun vil.
Der er sikkert flere muligheter, men jeg har ikke kommet lengre i utforskingen av dette noe nye medium for meg. Videre ser jeg at Fronter er et godt egnet til å drive med prosessorientert skriving. Det legges opp til at lærer/ veileder skal kunne rette, kommentere og/ eller hake av for godkjent, på god vei , ikke godkjent, ikke levert eller ikke evaluert. Haker man av for På god vei, er det viktig at kommentaren gir noen pekere eller spørsmål eleven kan jobbe videre med for å forbedre teksten/ oppgaven. Videre kan man jo opprette et forum hvor elevene får vist frem det de har produsert til de andre elevene, i et senere stadium av prosessen. Dermed åpner man for læring av andres produkter, på en noe mer ufarlig måte enn ved muntlig fremføring i klassen. En muntlig fremføring kan jo være noe man gjør som avslutning på et slikt arbeide.
Det blir spennende å jobbe med Fronter fremover og jeg gleder meg enormt. Jeg ser a jeg enda er litt feig da dette er nytt for meg, men regner med at jeg lærer underveis. Skolen er i alle fall i gang med mappevurdering, og det er ikke dårlig bare det. Så får vi håpe at lite datakyndige lærere også tør å ta Fronter i bruk på sine trinn. Det er ikke nok med 4 timers kursing ved skoleårets start. Det er gjennom bruk og veiledning vi lærer - lærere som elever!